- De Belastingdienst heeft een fout gemaakt bij de berekening van het fictieve rendement op spaargeld en beleggingen in box 3.
- De fout heeft zowel betrekking op de belastingaangifte over 2019 als over 2020
- Door een fractioneel hoger fictief rendement lijkt het of je meer belasting moet betalen.
- De Belastingdienst gaat de fout zo snel mogelijk corrigeren, maar het kan zijn dat die nog even in het aangifteprogramma voor 2019 zit.
Een klein foutje dat toch flinke gevolgen kan hebben voor belastingbetalers én de Belastingdienst. Naar aanleiding van een opmerking van beleggingsstrateeg Lukas Daalder van vermogensbeheerder BlackRock heeft de Belastingdienst een fout ontdekt bij de berekening van het fictieve rendement in box 3 van de inkomstenbelasting.
De Belastingdienst erkende dinsdagmiddag via Twitter dat er een fout is gemaakt en dat die wordt gecorrigeerd.
We ontdekten een fout in de berekening van de percentages van het rendement van box 3 voor 2019 en 2020. Door een vraag van @ldaalder dank! We lossen het zsm op. Zie ook https://t.co/MZhAHBuUug
— Heleen Haverkort (@heleenhaverkort) March 3, 2020
Box 3 voor spaargeld en beleggingen: fictief rendement
In Box 3 van de inkomstenbelasting voor spaargeld en beleggingen betaal je belasting op basis van een fictief rendement. Daarbij gaat de fiscus ervan uit dat je een hoger rendement haalt naarmate je meer vermogen hebt.
Hier kun je op de site van de Belastingdienst zien hoe dat precies in z’n werk gaat.
Lees ook: Aftrekposten bij de belastingaangifte 2019: sparen en beleggen in box 3
Naar aanleiding van een vraag van beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Blackrock heeft de Belastingdienst een check gedaan. Het ministerie van Financiën erkent in een brief officieel dat er een fout is gemaakt.
“Voor 2019 is het forfaitaire rendement op beleggen vastgesteld op 5,6 procent, waar het 5,59 procent had moeten zijn. In 2020 is het forfaitaire rendement op beleggen op 5,33 procent vastgesteld waar het 5,28 procent had moet zijn. Het forfaitaire rendement op sparen is in 2019 goed vastgesteld, maar in 2020 op 0,06 procent waar het 0,07 procent had moeten zijn.”
Het gaat hier om foutjes van 0,01 procentpunt tot 0,05 procentpunt voor het fictieve rendement op beleggingen. Maar die hebben toch wel consequenties.
Fout Belastingdienst: te hoog fictief rendement beleggen in 2019 en 2020
Het ministerie van Financiën stelt dat voor de circa 2 miljoen belastingplichtigen die vermogensbelasting betalen in box 3 de consequenties als volgt zijn.
Om te beginnen is er de fiscale vrijstelling voor vermogen van 30.360 euro in 2019 en 30.846 in 2020. Voor fiscale partners geldt een dubbele vrijstelling.
Voor belastingplichtigen die bovenop de vrijstelling nog zo’n 73.000 euro aan spaargeld en beleggingen hebben (in totaal dus een vermogen van circa 1 ton) maken de rekenfoutjes 1 of 2 euro verschil.
“Voor mensen met een belast vermogen tot bijna een miljoen euro gaat het gemiddeld om respectievelijk 4 en 18 euro verschil in 2019 en 2020. Voor grote vermogens boven de miljoen euro kan het bedrag oplopen tot een paar honderd euro verschil”, stelt het ministerie van Financiën.
Belastingaangifte 2019: fout zit ook in aangifteprogramma
Vervelend is vooral dat de rekenfout doorwerkt in het aangifteprogramma 2019 én in de voorlopige aanslagen voor 2020 die al zijn verstuurd. Hierdoor lijkt het alsof mensen meer belasting moeten betalen over hun vermogen in box 3 dan daadwerkelijk het geval is.
“De Belastingdienst zal de gevolgen van de fout in regelgeving zo snel mogelijk herstellen”, zo is de belofte.
Sinds 1 maart kun je aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2019. De Belastingdienst gaat nu het aangifteprogramma op korte termijn aanpassen. “Tot die tijd zullen mensen die aangifte doen in eerste instantie helaas nog de onjuiste rendementspercentages zien.”
Bij de definitieve aanslag 2019 worden sowieso de juiste percentages toegepast. Ook de definitieve aanslagen 2020 zullen op basis van de goede rendementspercentages worden opgelegd. “Mensen zien dan het juiste bedrag van hun belastingteruggave of verschuldigde betaling”, aldus de Belastingdienst.